Framemodel of instap
De positie van de fietsbuis. Hoog: de vroegere ‘Herenfiets’.
Laag en midden : de vroegere ‘Vrouwenfiets’.
Motorpositie
Middenmotor
Door hun lage en centrale plaatsing in het frame bieden ze een perfecte gewichtsbalans. Behalve een uitstekende wegligging en wendbaarheid ervaar je ook een heel naturel en stabiel fietsgevoel.
Achterwielmotor
Duwt je letterlijk en figuurlijk vooruit, je ervaart een sportief “duwtje in de rug”. Bovendien is het ook een prijsbewuster alternatief door de eenvoudiger manier van inbouwen. Een beperking, hij laat zich enkel combineren met een derailleur versnelling.
Motorsysteem
Shimano Steps
De Shimano Steps middenmotor is een lichte veelzijdige motor. Zijn lage plaatsing in het frame en een koppel van 40 Nm tot 60 Nm geven hem een uitmuntende wegligging en grote wendbaarheid, zowel op vlak als op heuvelachtig terrein.
Bosch
De E-Bike motor van Bosch heeft de afgelopen jaren ruimschoots zijn capaciteiten bewezen. De uiterst betrouwbare aandrijfunit levert zo goed als geruisloos trapondersteuning gaande van 40 Nm tot wel 85 Nm (45km/u). Power in overvloed voor uiteenlopende toepassingen.
Batterijpositie
Ingebouwd in frame of In-tube
Esthetisch mooi en onzichtbaar weggewerkt. Ideaal in combinatie met een middenmotor.
Bovenop frame
Gemakkelijk bereikbaar en maakt een snelle wisseling van batterij mogelijk. Deze uitvoering wordt vaak toegepast bij sportievere modellen.
Ingebouwd in pakdrager
Dankzij de slanke behuizing vallen ze minder op. De batterij is heel bereikbaar en eenvoudig uitneembaar om op te laden of weg te bergen.
Batterijcapaciteit
Wh of wattuur
Na de motor is de batterij de tweede belangrijkste component op een E-bike. Hoe hoger het Wattuur (Wh), hoe krachtiger de batterij. Oxford batterijen hebben steeds een batterijspanning van 36 volt, met een vermogen gaande van 11 Ah tot 17,5 Ah. Het is de vermenigvuldiging van deze 36V met de Ah, die de hoeveelheid energie weergeeft die een batterij kan opwekken in één uur. Zo kom je tot batterijen van 396 Wh tot wel 630 Wh. En in een enkel geval zelfs een combinatie gaande tot 1125 Wh.
Batterij actieradius
Hoe ver kan ik fietsen met één batterij lading?
De meest gestelde vraag bij aankoop van een E-Bike. Hoe groter het vermogen van de accu, hoe verder ze je voert natuurlijk, maar het antwoord is niet zo eenvoudig. De actieradius wordt namelijk mede bepaald door verschillende variabele factoren, zoals o.a. weersomstandigheden, terrein, gemiddelde snelheid, gewicht van de fiets inclusief berijder en bagage, bandenspanning, schakelgedrag, staat van de fiets, en uiteraard de inbreng die u zelf levert. De opgegeven maximum actieradius per fiets is daarom louter indicatief en werd berekend op een vlak terrein in de laagste ondersteuning, met een gemiddelde snelheid van 15 km per uur en een totaal gewicht van 70 kg (fiets, bagage en berijder inbegrepen).
Type versnelling
Derailleur of buitenversnelling
Fietsversnelling aan de buitenzijde van de fiets. Dit type versnelling is licht, vlot te bedienen en geeft de fietser een heel direct en ruim schakelvermogen. Moet af en toe gereinigd en gesmeerd
Naafversnelling
fietsversnelling weggewerkt in de naaf van het achterwiel en daardoor beter beschermd en zeer onderhoudsvriendelijk. Er is keuze tussen het Shimano Nexus systeem met 5 of 7 geïndexeerde standen of de traploze Enviolo naafversnelling.
Remmen
Niets belangrijker dan tijdig en veilig kunnen stoppen als het nodig is, ongeacht de weersomstandigheden. Al onze remsystemen bieden dezelfde veiligheid, maar hebben een andere werking
Hydraulische schijfremmen
Hebben altijd -zelfs bij regen of sneeuw- een zeer krachtig en perfect doseerbaar remvermogen. Bovendien is een disc brake weinig onderhevig aan sleet.
Rollerbrakes
De moderne en veel betrouwbaardere variant van de oude trommelrem. De rollerbrake is veel krachtiger en zo goed als onderhoudsvrij.
V-Brakes
Door middel van een kabel worden de remblokken krachtig tegen de velg aangedrukt.
Overbrenging
De klassieke fietsketting
Is nog steeds de meest gekende en voorkomende optie. Kies je voor een derailleur versnelling, dan wordt je fietsketting meestal afgeschermd door een halfopen kettingrand. Kies je voor een naafversnelling dan komt ze meestal voor in combinatie met een gesloten kettingkast.
Een getande kunstof riem of ‘belt drive’
De voordelen zijn dat een riemaandrijving weinig onderhoud nodig heeft, een langere levensduur heeft en fluisterstil is. Een riem werkt enkel in combinatie met een naafversnelling.
Kettingkast
Open kettingkast
Maakt het eenvoudig om bij de ketting te komen voor reparaties en is zeer licht in gewicht.
Gesloten kettingkast
Biedt extra bescherming aan kleren en beschermt de fietsketting tegen vocht en vuil. Een gesloten kettingkast is onderhoudsvriendelijk maar kan niet gecombineerd worden met een derailleurversnelling.