Aankoop elektrische fiets

De elektrische fiets.
Eerder was de elektrische fiets volgens velen alleen aantrekkelijk voor ouderen. Tegenwoordig heeft de elektrische fiets echter aanzien gewekt bij alle leeftijdscategorieën. Immers kun je er snel mee fietsen, heb je minder last van tegenwind en is het gemakkelijker om langere afstanden af te leggen. Woon je in een heuvelig gebied? Ook dit is met een elektrische fiets geen probleem, immers trap je met veel groter gemak naar boven! Maar waar moet je nou precies op letten bij de aanschaf? En wat zijn nou de best verkochte elektrische fietsen hedendaags?

De elektrische fiets van tegenwoordig.
De elektrische fietsen worden steeds lichter, sterker, duurzamer en vooral beschikken ze tegenwoordig over betere accu’s. Tegenwoordig bestaan er zelfs elektrische fietsen speciaal ontwikkeld voor de schoolgaande jeugd. De verbeteringen in de accu’s heeft er voor gezorgd dat de actieradius van de elektrische fiets sterk is vergroot. Daarnaast is de oplaadtijd verkort en heeft de fiets een langere levensduur. Elektrische fietsen zijn wettelijk begrenst om de veiligheid te waarborgen. Zo is de trapondersteuning van de motor vastgelegd op maximaal 25 km/u waarbij je zelf nog mag bijtrappen voor meer snelheid.

Waar moet je op letten bij de aankoop?
Bij het kopen van een elektrische fiets is het belangrijk om rekening te houden met de volgende kenmerken:

 • Oplaadtijd van de accu
 • De actieradius van de accu
 • Is de fiets zuinig in energieverbruik?
 • De mate van ondersteuning (zadel, stuur)
 • Wendbaarheid en stabiliteit
 • Het gewicht van de fiets
 • De remweg van de fiets
 • Geluid van de hulpmotor
 • Het aantal versnellingen
 • Accu afneembaar of niet?
 • De levensduur van de accu
 • Motor keuze van de fiets.

De bovengenoemde kenmerken zijn van doorslaggevend belang bij de aankoop van een elektrische fiets. Daarnaast is het raadzaam om het internet te raadplegen voor testrapporten. Daarnaast is het van belang dat je de fiets ook werkelijk aanschouwd voordat je überhaupt denkt over de aankoop. Iedere fiets heeft immers een andere zit en er is op voorhand niet te zeggen welke voor jou ideaal is.

Onderhoud van je fiets

Goed onderhoud van je fiets is het halve werk. Bij regelmatig onderhoud gaat de fiets gewoon langer mee. Tips en richtlijnen over het beste, meest veilige gebruik en het afstellen van je fiets vind je in de handleiding van je fiets.
Om zo lang mogelijk van je fiets te kunnen genieten, is het van belang om jouw fiets goed  af te (laten) stellen, te laten controleren (en eventueel bijstellen) tijdens een servicebeurt en goed schoon te maken.
Maak een afspraak met ons voor de eerste controle- en afstelbeurt. Dit kun je het beste doen nadat je jouw nieuwe fiets enkele honderden kilometers hebt ingereden. Veel onderdelen hebben namelijk tijd nodig om zich ‘te zetten’.
Wij raden je aan om je fiets een jaarlijkse onderhoudsbeurt te geven. Wij hebben de kennis en het gereedschap om elk onderdeel (ook verborgen) af te stellen en te smeren. Bijvoorbeeld draaiende delen als het balhoofd, freewheel en de versnellingsnaaf. Wij herkennen direct kleine onvolkomenheden en lossen deze voor je op. De meest geschikte tijd om een jaarbeurt uit te voeren is voor het begin van de winter of voordat je bijvoorbeeld op fietsvakantie gaat. Laat je fiets nooit in onverzorgde staat aan een eventuele ‘winterslaap’ beginnen.
Zelf kun je ook bijdragen aan het onderhouden en winterklaar maken van je fiets:
 • Vet chroom en aluminium delen in met zuurvrije vaseline.
 • Maak je ketting regelmatig goed schoon en vet de ketting daarna licht in.
 • Zorg dat je banden goed op spanning zijn.
Ook grote onderhoudsbeurten of reparaties kun je bij ons laten uitvoeren. Kleine werkzaamheden kun je eenvoudig zelf doen. Je komt een heel eind met een setje steeksleutels, dopsleutels (8 t/m 16), inbussleutels, schroevendraaier, combinatietang, kettingponsje, een fles rijwielolie en een bandenplakset.
Raadpleeg voor meer informatie de handleiding passend bij jouw fiets. Dit geldt eveneens voor specifieke informatie voor e-bikes, bijvoorbeeld over het gebruik en het laden van je accu.

Tips voor het schoonmaken van je fiets:

 1. Gebruik uitsluitend warm water met een milde vloeibare zeep en een katoenen doek voor de grote oppervlakken;
 2. Vet aluminium, chroom en stalen delen in met zuurvrije vaseline om oxidatie tegen te gaan.
 3. Niet toegestaan:
  • sterke chemische middelen zoals chloorbleek, ammoniak of soda;
  • tuinslang of hogedrukspuit om gelagerde draaipunten niet te beschadigen. Deze zijn waterafstotend maar niet waterdicht;
 4. Vermijd bij het schoonmaken van de fiets dat er water in de binnenpoten van de verende voorvorken komt.

Fietsketting schoonmaken

Om optimaal fietscomfort te garanderen, moet je de fietsketting regelmatig schoonmaken. Hierdoor zal de ketting een langere levensduur krijgen en zal het schakelen en fietsen soepel blijven gaan. Met de juiste benodigdheden is het erg gemakkelijk om de fietsketting te reinigen.

Benodigdheden

 • Ontvetter
 • Doek
 • Kettingborstel
 • Kettingolie

Stappen

Stap 1

Fiets ketting - 1

Draai de ketting rond en spuit ontvetter op de ketting.

Stap 2

Fiets ketting - 2

Spuit ontvetter op een niet pluizige, droge doek.

Stap 3

Fiets ketting - 3

Plaats de doek op de ketting en draai de ketting rond.

Stap 4

Fiets ketting - 4

Gebruik een kettingborstel om de ketting grondig te reinigen.

Stap 5

Fiets ketting - 5

Maak het geheel weer schoon met een niet pluizige, droge doek.

Stap 6

Fiets ketting - 6

Voorzie de ketting van olie. Gebruik hiervoor speciale kettingolie geschikt voor alle weersomstandigheden.

Stap 7

Fiets ketting - 7

Tip! Laat de olie goed inwerken voordat je de overtollige olie verwijdert met een droge doek.

Wat moet u weten over een E-bike accu

De accu van de elektrische fiets is super belangrijk: hij voorziet de motor van energie zodat deze ondersteuning kan bieden. De accu (ook wel batterij genoemd) raakt leeg naarmate u verder fietst. Daarom moet u hem steeds weer opladen, net zoals u doet met je telefoon of tablet. Hoe moet u omgaan met uw accu? Wij vertellen het u!

Accucapaciteit

De capaciteit (Wh) van de fietsaccu kan erg verschillen, maar tegenwoordig worden veel fietsen met een 400 of zelfs 500 Wh accu geleverd. Bij sommige fietsen is het ook mogelijk om te kiezen voor een zwaardere accu. Je kunt dan (tegen bijbetaling) kiezen voor een zwaardere accu (bijvoorbeeld 600Wh of misschien wel 750Wh). Een accu met meer Wh staat namelijk gelijk aan een grotere actieradius. Dit houdt in dat u verder kunt fietsen zonder de fietsaccu tussendoor op te laden. Een accu van 600 Wh levert bijvoorbeeld twee keer zoveel energie als een accu van 300 Wh op dezelfde e-bike.

Als u 80 km wilt kunnen fietsen op een volle accu, kunt u beter een fiets uitkiezen waarop een accu zit waarmee u verder kunt fietsen of waarbij u een accu met grotere capaciteit kunt kopen. Bovendien is het beter voor de accu als deze niet helemaal leeg is voordat u hem weer oplaadt. Neem dus het zekere voor het onzekere en ga voor een accu met meer wattuur (Wh) dan u nodig denkt te hebben.

De actieradius is een moeilijk woord voor iets heel makkelijks: hoe ver u met een volle accu kunt fietsen. Dit hangt – behalve van de capaciteit van de accu – van allerlei factoren af. Zo komt u in de winter met dezelfde accu minder ver dan in de zomer. Heuvels, viaducten en bergen hebben hier natuurlijk ook invloed op. Maar wat ook belangrijk is, is dat u zelf ook invloed kunt uitoefenen op de actieradius. Zo kunt u door de manier waarop u schakelt en hoe u de trapkrachtondersteuning gebruikt veel energie besparen. Hier kunt u meer lezen over de actieradius.

Bij ons ziet u in de specificaties bij een fiets een maximale en een gemiddelde actieradius staan. Maximaal houdt in: onder ideale omstandigheden! Deze maximale afstand redt u dus niet zomaar. Om een beter beeld te krijgen, geven we daarom ook aan wat de gemiddelde actieradius is, zodat u kunt kijken welke accu het beste bij uw gebruik past.

Hoe om te gaan met de accu?

Behandel de accu net zoals de accu van uw telefoon: regelmatig opladen is prima. Vaak wordt aangeraden om dit na iedere rit te doen (om zo de levensduur van uw accu te verlengen). Gaat u de fiets voor de eerste keer gebruiken? Laad dan van tevoren de accu eenmaal volledig op. Belangrijk: rij de batterij niet steeds geheel leeg: dit is niet goed voor de levensduur van uw accu! En gebruikt u de accu langere tijd niet? Laad hem dan wel op: bewaar hem niet geheel leeg. Accu’s lopen namelijk uit zichzelf leeg, dit proces heet ‘zelfontlading’. Wordt de batterij teveel ontladen dan treedt diepteontlading op. Een diepteontlading kan permanente schade aan je accu veroorzaken. Wanneer u de accu dus regelmatig oplaadt, voorkomt u dat er zulke schade optreedt.

Hoe laad ik mijn accu goed en veilig op?

 • Je accu opladen? Hou hem in de gaten! Laat hem niet opladen als u er zelf niet bij bent (of als u lekker aan het slapen bent).
 • Leg uw accu altijd op een veilige plek aan de lader: in de buurt van een rookmelder, buiten bereik van brandbare stoffen en in een brandveilige ruimte.
 • Leg de accu niet in direct zonlicht of op een verwarmingsinstallatie, maar op een droge plek met een stabiele temperatuur.
 • Haal de lader van de accu uit het stopcontact wanneer deze vol is (lees voor exacte instructies de laadinstructie in de handleiding, sommige accu’s schakelen namelijk zelf af van het stroomnet).
 • Uw e-bike parkeren? Zet hem bij voorkeur niet in het volle zonlicht. Kan dat niet anders, haal dan de accu uit uw fiets en bewaar die op een koele en droge plek.
 • Heeft u uw e-bike of batterij laten vallen of heeft u een aanrijding gehad? Controleer deze dan op beschadigingen en laat hem altijd door de fietsspecialist controleren!
 • Een accu of acculader kopen? Weet wat (en waar!) u koopt. Onofficiële verkopers houden zich niet altijd aan de veiligheidseisen. Dat risico wilt u toch niet lopen? Koop gewoon bij de fabrikant of een officiële dealer!
 • Voor alle e-bike’s geldt: volg de gebruiksaanwijzing van de e-bike en lees de laadinstructies altijd goed door.

Zijn er losse accu’s verkrijgbaar en is het verstandig om er een te hebben?

De accu’s van de meeste elektrische fietsen zijn uitwisselbaar. Dit betekent dat u bijvoorbeeld de accu van een model met het Bafang systeem eenvoudig kunt gebruiken in een andere fiets met het Bafang systeem. De accu hoeft dus niet middels software gekoppeld te worden aan de fiets. Let op met waar u hem koopt, accu’s bestaan uit gevaarlijke stoffen en dienen veilig bezorgd te worden.

Een extra accu is erg handig: zeker als u flink wat kilometers fietst. Gaat u bijvoorbeeld met de e-bike naar uw werk? Dan is een tweede accu erg handig! U kunt dan de ene accu opladen, terwijl u de andere gebruikt. Zo komt u nooit zonder power te zitten.

Giant accu oplade

Acculaders

Wanneer u een elektrische fiets koopt, heeft u ook een acculader nodig om de accu op te kunnen laden. Bij de meeste fietsen zit deze acculader standaard bij de fiets. Er zijn ook motorsystemen waarbij er een acculaderkeuze bestaat. U kunt dan net als met een zwaardere accu kiezen voor een andere (snellere) oplader. Mocht u de fiets gebruiken voor woon- werkverkeer, dan kunnen wij het u van harte aanbevelen om een lader op beide locaties te hebben, zodat u de accu tijdens werktijd mooi op kunt laden. Laders kunt u namelijk ook los aanschaffen, mocht blijken dat een extra lader toch erg handig zou zijn.

Accu en (fiets)verlichting

Werkt de verlichting van je e-bike op stroom van de accu? In de accu blijft altijd een restcapaciteit aan energie achter, ook als hij volgens uw systeem ‘leeg’ is. Deze energie is ruim genoeg om de verlichting nog een tijdje (een paar uurtjes) te laten branden.

Fiets accu resetten

Uw elektrische fiets moet u goed verzorgen en dan vooral de accu. Op internet vind u veel verhalen over andere maatregelen die u kunt nemen. Zo staat op sommige website aangegeven dat u uw elektrische fiets accu kunt resetten. Hiervoor zou u heel simpel op de daarvoor bedoelde knop moeten drukken. Dit verhaal gaat niet op: dit is iets wat op enkele (oudere) accu’s heeft gezeten, maar het is niet meer van toepassing op de moderne accu’s. Een andere optie is het laten reviseren van uw accu, volgens verschillende websites. Bij het reviseren van een fietsaccu worden de versleten energiecellen in de fietsaccu vervangen door nieuwe energiecellen zodat de accu weer de oorspronkelijke capaciteit bereikt. Dit is echter een lastig klusje wat u niet zomaar zelf kunt doen. Daarnaast is dit ook vrij prijzig, dus het loont zeker niet in alle gevallen!

Veiligheidstips e-bike

Stap je zo op een e-bike? Lees eerst deze 5 veiligheidstips!

De elektrische fiets groeit in populariteit. Niet zo vreemd, want de e-bike zorgt ervoor dat mensen die anders de fiets zouden laten staan, kunnen blijven fietsen. En dus in beweging blijven. Als je merkt dat je te weinig kracht hebt om in een normaal tempo te fietsen, dan is dat hét moment om over een elektrische fiets na te gaan denken. Fietsen op een elektrische fiets blijft echt fietsen. Alleen word je niet moe. Zo kun je weer normale snelheden en afstanden afleggen.

Stijging dodelijke ongelukken met elektrische fiets

Door de stijging van het e-bike gebruik door ouderen is er helaas ook een stijging in het aantal dodelijke ongelukken met de e-bike. Vorig jaar overleden 57 mensen door een ongeval met een elektrische fiets. Dit is ruim 42 procent meer dan in 2016 toen 40 mensen op een e-bike om het leven kwamen. Van alle fietsers die in het verkeer omkwamen, zat een kwart op een e-bike. Veruit de meeste slachtoffers zijn ouderen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door de hogere snelheid van een elektrische fiets en het verminderde reactievermogen van ouderen ontstaan er gevaarlijke, en dus ook dodelijke, situaties. Stap je zelf op een e-bike? Lees dan eerst de onderstaande 5 veiligheidstips!

5 Tips voor veilig elektrisch fietsen

1. Let op je snelheid

Op een e-bike mag je 25 km/uur rijden. Dit is ongeveer even snel als een racefiets en gaat dus veel sneller dan een “normale” fiets. Zonder snelheidservaring en met een verminderd reactievermogen kan dit voor gevaarlijke situaties leiden. Bovendien als je e-bike erg op een “normale” fiets lijkt, onderschatten de andere weggebruikers uw snelheid wanneer je rond de 25 km/uur rijdt. Het is daarom van belang dat je op je snelheid let. Wil je graag op maximale snelheid fietsen? Dan is het verstandig om een fietshelm te dragen.

2. Gebruik de juiste inhaal manoeuvres

Omdat je op de elektrische fiets vaak sneller gaat dan op een “normale” fiets komt het vaak voor dat je andere fietsers wilt inhalen. Bij het omkijken vóór het inhalen kan je balans verstoord raken, waardoor het evenwicht kunt verliezen. Wanneer je wilt inhalen is het veilig om altijd even te bellen, zodat de andere fietsers weten dat je eraan komt. Daarnaast kun je er voor kiezen om een achteruitkijkspiegel te laten monteren zodat je minder vaak om hoeft te kijken.

3. Gebruik geen trapondersteuning in bochten

Wanneer je een bocht neemt met volledige trapondersteuning kun je de balans verliezen en daardoor vallen. Vooral als bij een e-bike met voorwielmotor heb je een groter risco om de balans te verliezen. Houd dus ruim vóór een bocht de benen stil. Let wel op dat je de trappers horizontaal stil houdt zodat je niet de grond kan raken in een bocht en alsnog valt.

4. Let op het opstappen met de motor aan

Dit geldt voornamelijk als je een e-bike hebt met een bewegingssensor. Zodra de trapper langs die sensor komt wordt de elektromotor gestart. Als dit net gebeurd wanneer je opstapt kan dit ervoor zorgen dat je ongelukkig valt.

5. Lees je in en laat je adviseren!

Voordat je op de nieuwe e-bike stapt is het verstandig om eerst de gebruiksaanwijzing goed door te nemen en je goed te laten instrueren door de leverancier. Oefen van te voren goed met de bediening en start met wat kleine oefenrondjes.

Zo kies je een kinderfietsmaat

Op de grote dag moet het cadeau natuurlijk een echte verrassing zijn, maar je wil ook dat je kind meteen op de fiets kan rondrijden. Hoe kies je dan de juiste framemaat? Daarvoor hebben we een handig maattabel gemaakt. Koop de fiets nooit een maat te groot. Je kind moet goed met zijn voeten bij de grond kunnen als het remt of stilstaat. Bij alle kinderfietsen zijn het zadel en stuur in hoogte verstelbaar. Zo groeit de fiets mee met je kind.