Fietsroutes

Fietsroutes & fietsrouteplanner

Het fietsknooppunten netwerk

Op deze site kun u uw eigen fietsroute plannen.

U kunt uw fietsroute plannen met de fietsrouteplanner of u kunt gebruik maken van het fietsknooppunten netwerk. In België bestaat er een netwerk van fietsknooppunten. Dit zijn knooppuntnummers die aangeduid worden door de groen-witte borden met 2 cijfers die u langs de fietspaden kunt vinden. Door het volgen van de gewenste nummers kunt u zonder te verdwalen uw zelf samengestelde fietsroutes fietsen.

Het concept ‘fietsknooppunten’ is uitgevonden door een Limburgse mijningenieur. Knooppunten zorgden er eerst voor dat mijnwerkers ondergronds hun weg vonden. In 1995 werd het principe ook bovengronds toegepast in Limburg en was het eerste fietsnetwerk geboren. Ondertussen is Vlaanderen volledig bedekt met de bekende fietsknooppuntbordjes en heb je als fietser maar liefst 12.000 km aan bewegwijzerde fietspaden ter beschikking.

Je kan fietsen van Voeren tot De Panne langs dit aaneengesloten fietsnetwerk. Ook ten zuiden van de taalgrens timmert men letterlijk en figuurlijk aan de weg: in de Oostkantons vind je een bewegwijzerd fietsnetwerk van 850 km en ook in Picardië (Moeskroen – Doornik) vind je een mooi uitgewerkt fietsnetwerk van maar liefst 1.600 km.

Hoe gaat het in zijn werk?

  1. Verschillende toeristische organisaties (Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse provincies) hebben de mooiste en meest veilige fietspaden geselecteerd. Op plaatsen waar 2 of meer fietspaden elkaar kruisen, worden fietsknooppunten geplaatst. Elk fietsknooppunt heeft een nummer op een wit-groen (in Limburg wit-blauw) gekleurd bordje.
  2. Fietsers kunnen de knooppunten kiezen langs waar ze een fietsroute willen plannen. Dat kan met behulp van onze handige online fietsrouteplanner.
  3. Het grote voordeel van dit systeem is dat je als fietser zelf bepaalt hoe ver en langs waar je wilt fietsen. Ook onderweg kan je je route nog verkorten of verlengen naargelang de omstandigheden.

De fietsknooppunten blijven in populariteit stijgen. Vlaanderen-fietsland.be heeft hier een mooi zicht op. Onze toepassing staat online sinds 2006. Jaar na jaar worden de fietsknooppunten populairder.