Skip to content Skip to footer

Actieradius

 

De actieradius is een moeilijk woord voor iets heel makkelijks: hoe ver u met een volle accu kunt fietsen. Dit hangt – behalve van de capaciteit van de accu – van allerlei factoren af. Zo komt u in de winter met dezelfde accu minder ver dan in de zomer. Heuvels, viaducten en bergen hebben hier natuurlijk ook invloed op. Maar wat ook belangrijk is, is dat u zelf ook invloed kunt uitoefenen op de actieradius. Zo kunt u door de manier waarop u schakelt en hoe u de trapkrachtondersteuning gebruikt veel energie besparen. 

De invloed van de fietskeuze op de actieradius:

De motor
Een middenmotor is over het algemeen zuiniger in gebruik dan een voorwielmotor. Echter vraagt een motor met meer koppel (trekkracht, Nm) ook om meer vermogen van de accu. Zo zal een motor van 80Nm meer van uw accu vragen dan een motor van 25 Nm.

De accu
Een zwaardere accu (met meer Wh) zorgt ervoor dat u meer kilometers kunt rijden op een volle accu. Naarmate de accu ouder wordt, wordt ook de actieradius minder en zal u vaker moeten opladen, net zoals bij uw mobiele telefoon.

Omstandigheden die de actieradius beïnvloeden

Weersomstandigheden
De motor moet harder werken als u wind tegen hebt: dan is de accu eerder leeg. Kou heeft ook veel invloed! Is het kouder dan 10°C? Dan kan de capaciteit van je accu met wel 20% afnemen! Bij temperaturen onder 0°C is dat zelfs tot 30%.

Bandenspanning
Met uw banden op de juiste bandenspanning heeft u een zo laag mogelijke rolweerstand. Zijn uw banden niet op de juiste spanning? Dan gaat ten koste van de actieradius!

Wegen en landschap
Het landschap (vlak of heuvelachtig?) en de conditie van het wegdek zijn ook bepalend. Een vlakke, geasfalteerde weg is ideaal.

Totaalgewicht:
De fabrieks-actieradius (maximale opgave van de leverancier) wordt berekend met een persoon van ongeveer 60kg die onder ideale omstandigheden rijdt. Niet heel representatief dus! Met elke extra 10kg aan belasting, verliest u ongeveer 7 kilometer aan actieradius. Less is dus more!

Schakelgedrag
Ons advies? Start in de laagste versnelling en schakel dan door tot u de juiste versnelling te pakken hebt. Te zwaar fietsen kost een boel energie, ook van uw accu!

Ondersteuningsstand
Hoe meer ondersteuning u wilt, des te harder moet uw motor werken. Uw accu is dan sneller leeg. Kies dus bij voorkeur een lichte ondersteuningsstand.

Remmen en optrekken
Als u lekker door kunt rijden, dan is uw actieradius groter dan wanneer u steeds moet remmen en optrekken.

Conditie van de accu
Lees de handleiding van uw e-bike en accu goed door en laat uw fiets regelmatig onderhouden voor de beste prestaties.

Leeftijd van de accu
Als de accu ouder wordt, neemt de capaciteit zo’n 20% per jaar af. Een oude accu betekent dus minder kilometers fietsplezier!

Opladen en bewaren
Bewaar en laad de accu altijd op bij kamertemperatuur. Bewaar hem nooit helemaal leeg en laad hem regelmatig even op als u hem langere tijd niet gebruikt.

Leave a Reply