Fiets winterklaar maken!

Er zijn steeds meer mensen die de voordelen inzien van een elektrische fiets en een e-bike is dan ook niet alleen ideaal voor ouderen die de voorkeur geven aan trapondersteuning. In het verkeersbeeld zijn er dan ook steeds meer elektrische fietsen te zien die dagelijks worden gebruikt. Door de toenemende populariteit zijn er ook steeds meer mensen die in de winter op de e-bike rijden om bijvoorbeeld van huis naar het werk te fietsen.

Het is zeker bij het gebruik van een e-bike van belang om deze klaar te maken voor de winter. In het winterse seizoen is het niet alleen kouder, maar valt er ook meer regen, sneeuw en kan er ijzel ontstaan. Uiteraard verdient de fiets ook de nodige aandacht als deze in het winterseizoen niet wordt gebruikt. Er zijn een aantal verschillen ten opzichte van het winter klaarmaken van e-bikes en standaard fietsen. Ook een gewone fiets kan uiteraard klaargemaakt worden voor de winter, maar bij elektrische fietsen vormt de accu een onderdeel dat zeker extra aandacht verdient.

Als de e-bike in de winterperiode wordt gebruikt, dan zal de actieradius in vergelijking met de zomer kleiner zijn. De weersinvloeden en temperatuur heeft namelijk invloed op de capaciteit van de accu. Het is ook in de winter van belang dat de accu zolang mogelijk mee kan gaan. Er wordt dan ook aangeraden om de accu op een plek te bewaren, waar de temperatuur niet onder 10 graden Celsius komt. De accu kan het beste apart van de lader worden bewaard, maar daar is er wel een uitzondering op van toepassing en dat is als het een ION accu betreft. Ben je bekend met de 5 belangrijkste aandachtspunten van een e-bike?

Verder wordt aangeraden om de accu niet leeg te bewaren, maar voor meer dan de helft op te laden. Mocht de accu van de e-bike in de hele winter niet worden gebruikt, dan wordt aangeraden om in het winterseizoen om de maand de fietsaccu op te laden. De ruimte die als opbergplaats dient, moet vooral droog en niet te vochtig zijn.

 • Accu droog bewaren
 • Bij een temperatuur van minimaal 10 graden Celsius
 • Accu losgekoppeld van lader bewaren
 • ION accu niet loskoppelen
 • Accu minimaal half opgeladen bewaren
 • Bij niet gebruiken om de maand opladen

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de e-bike gewoon in de winter wordt gebruikt, maar ook dan geldt dat het raadzaam is om de elektrische fiets voor te bereiden op omstandigheden als regen, ijzel en sneeuw. Er wordt in het winterseizoen vaak gestrooid met ijzel en dat heeft uiteraard een negatieve invloed op het lak van de fiets, maar ook op ander fietsonderdelen, zoals de ketting.

Als er gestrooid is met zout, wordt aangeraden om de tweewieler af te spoelen met water en daarna te drogen en nog even op te poetsen. De elektrische fiets kan daarna op een warme en droge plaats worden neergezet. Het is ook mogelijk om een siliconenspray te gebruiken om de lak te beschermen.

De bewegende onderdelen van de e-bike kunnen eveneens winterklaar worden gemaakt door de fietsketting re reinigen met een ontvetter en de ketting schoon te maken om vervolgens in te smeren met smeermiddel. Er kan lagervet worden gebruikt om de trapas, naven en onderdelen van het balhoofd in te smeren. Bouten en moeten van de e-bike kunnen met vaseline worden ingesmeerd.

Verder is het van belang om de fietsverlichting en de remmen met remblokjes te controleren.
Met betrekking tot de banden wordt aangeraden om het profiel te controleren. Eventueel kan de keuze worden gemaakt om speciale winterbanden aan te schaffen die over extra profiel beschikken en zo meer grip bieden als er sprake is van sneeuw of ijs op de weg.

 • E-bike afspelen en drogen
 • Siliconenspray gebruiken
 • Winterklaar maken bewegende onderdelen
 • Controleren remblokjes en fietsverlichting
 • Profiel banden controleren
 • Eventueel winterbanden aanbrengen

Als de elektrische fiets in de stalling wordt gezet voor de winter en niet wordt gebruikt, dan kan een fietshoes worden gebruikt nadat de fiets in zuurvrij fietsvet is gezet. Er kan siliconenvet gebruikt worden om rubberen onderdelen in te smeren. Als de fiets uit de winterstalling wordt gehaald, dan kan de accu het beste in huis worden opgeladen. Let wel dat je dit best overdag doet en nooit tijdens de nacht!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s