Veiligheidstips e-bike

Stap je zo op een e-bike? Lees eerst deze 5 veiligheidstips!

De elektrische fiets groeit in populariteit. Niet zo vreemd, want de e-bike zorgt ervoor dat mensen die anders de fiets zouden laten staan, kunnen blijven fietsen. En dus in beweging blijven. Als je merkt dat je te weinig kracht hebt om in een normaal tempo te fietsen, dan is dat hét moment om over een elektrische fiets na te gaan denken. Fietsen op een elektrische fiets blijft echt fietsen. Alleen word je niet moe. Zo kun je weer normale snelheden en afstanden afleggen.

Stijging dodelijke ongelukken met elektrische fiets

Door de stijging van het e-bike gebruik door ouderen is er helaas ook een stijging in het aantal dodelijke ongelukken met de e-bike. Vorig jaar overleden 57 mensen door een ongeval met een elektrische fiets. Dit is ruim 42 procent meer dan in 2016 toen 40 mensen op een e-bike om het leven kwamen. Van alle fietsers die in het verkeer omkwamen, zat een kwart op een e-bike. Veruit de meeste slachtoffers zijn ouderen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door de hogere snelheid van een elektrische fiets en het verminderde reactievermogen van ouderen ontstaan er gevaarlijke, en dus ook dodelijke, situaties. Stap je zelf op een e-bike? Lees dan eerst de onderstaande 5 veiligheidstips!

5 Tips voor veilig elektrisch fietsen

1. Let op je snelheid

Op een e-bike mag je 25 km/uur rijden. Dit is ongeveer even snel als een racefiets en gaat dus veel sneller dan een “normale” fiets. Zonder snelheidservaring en met een verminderd reactievermogen kan dit voor gevaarlijke situaties leiden. Bovendien als je e-bike erg op een “normale” fiets lijkt, onderschatten de andere weggebruikers uw snelheid wanneer je rond de 25 km/uur rijdt. Het is daarom van belang dat je op je snelheid let. Wil je graag op maximale snelheid fietsen? Dan is het verstandig om een fietshelm te dragen.

2. Gebruik de juiste inhaal manoeuvres

Omdat je op de elektrische fiets vaak sneller gaat dan op een “normale” fiets komt het vaak voor dat je andere fietsers wilt inhalen. Bij het omkijken vóór het inhalen kan je balans verstoord raken, waardoor het evenwicht kunt verliezen. Wanneer je wilt inhalen is het veilig om altijd even te bellen, zodat de andere fietsers weten dat je eraan komt. Daarnaast kun je er voor kiezen om een achteruitkijkspiegel te laten monteren zodat je minder vaak om hoeft te kijken.

3. Gebruik geen trapondersteuning in bochten

Wanneer je een bocht neemt met volledige trapondersteuning kun je de balans verliezen en daardoor vallen. Vooral als bij een e-bike met voorwielmotor heb je een groter risco om de balans te verliezen. Houd dus ruim vóór een bocht de benen stil. Let wel op dat je de trappers horizontaal stil houdt zodat je niet de grond kan raken in een bocht en alsnog valt.

4. Let op het opstappen met de motor aan

Dit geldt voornamelijk als je een e-bike hebt met een bewegingssensor. Zodra de trapper langs die sensor komt wordt de elektromotor gestart. Als dit net gebeurd wanneer je opstapt kan dit ervoor zorgen dat je ongelukkig valt.

5. Lees je in en laat je adviseren!

Voordat je op de nieuwe e-bike stapt is het verstandig om eerst de gebruiksaanwijzing goed door te nemen en je goed te laten instrueren door de leverancier. Oefen van te voren goed met de bediening en start met wat kleine oefenrondjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s